Nema sumnje da je leto jedno od najlepših godišnjih doba. Međutim, vrelina, sunce, pesak, so i morska so, pa čak i vetar, mogu uticati na kožu lica i izazvati nagomilavanje toksina i gubitak hidratacije, što može rezultirati umornim, oštećenim ili suvim izgledom kože. Zato je važno znati koji su najbolji tretmani za negu lica pre i posle leta kako bi se održao zdrav i blistav ten.

Tretmani lica pre leta

Prema dermatolozima, priprema kože pre leta jedan je od najvažnijih koraka u očuvanju njene vitalnosti. Tri koraka koja treba primeniti su: eksfolijacija, hidratacija i nanošenje visokog SPF faktora.

Eksfolijacija

Eksfolijacija je proces uklanjanja mrtvih ćelija kože lica. Uklanjanjem ovih ćelija se sprečava začepljenje pora i pojava akni. Preporučuje se da se lice pilinguje jednom do dva puta nedeljno. Nakon eksfolijacije, koža je pripremljena za lakše upijanje proizvoda za negu, a samim tim i za letovanje.

Hidratacija lica

Hidratacija

Hidratacija je ključna za održavanje elastičnosti kože i sprečavanje dehidratacije. Preporučuje se nanošenje dobre hidratantne kreme ili seruma najmanje dvadeset minuta pre izlaganja suncu.

SPF faktor

Nanošenje zaštitnog faktora protiv sunca (SPF) na kožu je najbitniji korak u pripremi kože. Izbegavanje direktnog izlaganja suncu i nanošenje krema sa SPF faktorom ne samo što štiti kožu od opekotina i melanoma, već sprečava i prerano starenje kože.

Tretmani lica posle leta

Nakon dolaska s letovanja, koža lica može izgledati umorno, oštećeno ili suvo. Zato, pored standardne dnevne nege lica, postojeći tretmani mogu da poboljšaju izgled kože.

Piling

Iako je nužan pre leta, piling može biti i koristan tretman nakon leta. Piling se preporučuje nakon letovanja kako bi se uklonile mrtve ćelije kože. Proces eksfolijacije će stimulisati obnovu ćelija kože.

Čišćenje lica

Tokom leta koža je podložna nakupljanju peska, prašine i viška sebuma. Čišćenje lica pomoći će u uklanjanju tih naslaga i doprineti njenoj hidrataciji.

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri mogu da pomognu u popunjavanju bora, ali i u restauraciji volumena lica. Ovaj tretman može da vrati osvežen, mlađi izgled koži nakon letovanja.

Mezoterapija

Mezoterapija koristi mikroinjekcije vitamina, antioksidanata i hijaluronske kiseline kako bi se stimulisala obnova kože. Ovaj tretman pomaže da se spreče znakovi starenja, stimuliše obnova kolagena i elastina, što čini kožu glatkom i elastičnom.

Mezoterapija

Lasersko izbeljivanje

Najbolje rezultate s laserskim izbeljivanjem daje frakcionisani laser, koji je mnogo manje invazivni tretman i može se primeniti na različitim vrstama kože. Ovo obezbeđuje trajne rezultate od prvog tretmana bez dugih perioda oporavka. Lasersko izbeljivanje pomaže da se otklone pigmentacija, bori se protiv akni, uklanja fleke od sunca i bore, čini kožu glatkom i jačom, poboljšava tonus kože i deluje po principu detoksikacije lica.

PRP tretman lica

PRP tretman lica je postupak koji se sastoji od uzimanja krvi pacijenta, koja se centrifugira kako bi se odvojila plazma, koja se sa povećanim procentom trombocita (PRP) ubrizgava na oblasti lica. Ova plazma, bogata faktorima rasta podobnim čoveku, stimuliše stvaranje novih matičnih ćelija u licu i pomaže pri obnovi kože. Rezultati ovog tretmana su glatka i brižno negovana koža, svetlija boja koze i smanjenje bora.

Kako zaštiti kožu tokom leta?

Tokom letnjih meseci, najvažnije je štititi kožu od negativnih uticaja sunca. To znači zaštititi se od direktnog izlaganja suncu u periodu od 10 sati do 17 časova, koristiti SPF faktor ne manji od 30 i nanošenje faktora na svaka dva sata. Takođe, upotreba šešira i odeće sa dugim rukavima pružiće dodatnu zaštitu. U slučaju boravka u vodi, treba koristiti proizvode sa visokim SPF faktorom i redovno se tuširati i prati lice, posebno nakon izlaganja solju.

Zdrava koža takođe zahteva detoksikaciju. Alge, koje se obično nalaze u spa tretmanima i sapunima za negu lica, sadrže enzime i mineralne soli bogate antioksidansima, koji pomažu da se koža oslobodi od toksina. Takođe je važno iskoristiti prednosti eteričnih ulja poput lavande, ruzmarina ili limuna što će pomoći da se potencijalno eliminišu bakterijske infekcije. Primena antiseptika često omogućava da se umanji bol i regenerišu prirodni antibioticki mehanizmi kože.

Kombinacija ovih metoda može doprineti jačanju kožnih barijere i održavanju mladolikog izgleda lica. Redovna upotreba hidratantne kreme sa SPF-om je neophodan deo dnevne rutine kože, bez obzira na godišnje doba.